Archief
Zine
Zines maken zijn hot. Het is een mini tijdschrift over iets wat jij interessant vindt en je in kleine oplage maakt. Het wordt gemaakt op een A4tje dat tot een boekje wordt gevouwen. Door het A4tje te kopiëren wordt het verspreid. In twee workshops leer je op verschillende manieren een boekje te maken. Er is ook een grotere variant van een vouwboekje, de leporello. We gebruiken hierbij verschillende technieken als tekenen, collage, stempelen en tekst .Aan het einde van de twee lessen heb je een persoonlijk kunstboekje.
Portret
Sandra Thie schildert portretten, in de lessen naar model leert zij het kijken, het zien zonder denken over te brengen. Loskomen van het aangeleerde beeld in het hoofd. Je overgeven aan dat wat er wordt gepresenteerd, en dat vertalen naar het platte vlak. Techniek/materiaal mag zelf gekozen worden, Sandra begeleidt daarbij in het leren zien van licht en donker en (kleur)vlekken.
Handige Technieken
Het doel van deze cursus is om de opgedane kennis van de vorige lessen in praktijk te brengen. Behalve de theorie zullen we gebruik maken van pastel (mogelijk ook olie pastel) houtskool en potlood.
Er is veel te vertellen over deze materialen. Om kennis te maken met deze materialen hoef je geen dure kwaliteit te kopen, voor 10 / 25 euro heb je alle spullen. Voor nieuwe cursisten worden de technieken schaduwwerking (kernschaduw), ruimtelijk inzicht, perspectief en enkele aspecten van het menselijk lichaam kort herhaald.
Aquarel
Aquarel is onvoorstelbaar zonder kleuren of nuancen. Er wordt voortgeborduurd op de vorige lessen zoals onder meer het beperkt palet. Voor nieuwkomers worden die technieken in het kort herhaald.
Dit keer zullen we aquarelleren aan de hand van foto’s of naar een stilleven dat ter plekke staat opgesteld.
Aan het begin van de les zullen voorbeelden gegeven worden van bepaalde technieken of methodieken.
Je maakt gebruik van je gebruikelijke aquarel materialen.
Tussen Figuratie en Abstractie met Annette Kuyper
We houden bij deze cursus in gedachte wat Picasso zei: “Ik zoek niet : ik vind!”
Je hoeft over inspiratie nooit in te zitten. Stap voor stap en voor iedereen bereikbaar door concrete opdrachten, in je eigen werk de grootse momenten ontdekken en uitwerken.
En ondertussen leer je heel veel over kleur en compositie! We werken met acrylverf op papier.
Cursus Olieverf met Machiel van Soest
Je leert de kwaliteiten van olieverf kennen en hoe je specifieke technieken kunt toepassen. De onderwerpkeuze is vrij. Je hebt de mogelijkheid om te schilderen naar waarneming, een stilleven op te zetten of te werken naar een foto. Bij elk onderwerp is het doel hetzelfde: het onderzoeken van de verschillende benaderingen van het schilderen met olieverf.
Werken van dun naar dik, of eerst de grote vlakken aanbrengen met een brede kwast en vervolgens details toevoegen. Je zult ook leren over gelaagdheid en nat-in-nat schilderen. De nadruk ligt op het ontdekken van diverse methoden en het ontwikkelen van je vaardigheden met olieverf.
Verschillende beeldaspecten komen aan bod, zoals compositie, toonwaarde, kleur en vorm, die bij elk onderwerp van evenveel belang zijn. Of je nu je schildertechniek wilt verbeteren of nieuwe onderwerpen wilt verkennen, je bent van harte welkom om deel te nemen aan deze cursus.
Abstactie begint bij figuratie!
We bekijken de abstractie in figuratieve schilderijen. Deze cursus bestaat uit twee delen.
We beginnen met een opdracht die ik zelf op de academie gedaan heb. Deze opdracht stimuleerde om de waarneembare werkelijkheid te verlaten. Uitganspunt daarbij was dat je tijdens het proces begint met loslaten, toevoegen, wegschilderen enz.
Het tweede deel van de cursus houden we ons bezig met structuren, weer gaan we uit van de waarneming, maar we belichten er een bepaald aspect van, waardoor we abstractie op het spoor komen.
Meebrengen: benodigdheden voor acryl, en wat houtskool. We werken op papier want we zijn bezig met onderzoeken!
Portret
Wil je gewoon iemand zo goed mogelijk na kunnen schilderen? Geef je graag meer een sfeer of het karakter van een persoon weer? Of een emotie? Het komt allemaal aan bod tijdens de portretcursus van Annette Kuyper. Annette geeft gerichte opdrachten en ook persoonlijke begeleiding.
Eerste les benodigdheden voor werken op papier, acryl of gouache meebrengen.
Verras jezelf en doe mee !
Tekenlaboratorium
Tijdens de cursus ‘het tekenlaboratorium’ gaan we weer aan de slag met zichzelf bewezen en nieuwe tekenmaterialen, afzonderlijk maar ook in onderlinge combinaties en in combinatie met schildermaterialen. Dit alles mede aan de hand van werk van hedendaagse kunstenaars die het experiment niet schuwden. Tijdens deze sessies staat het tekenen van een verhaal centraal.
Een lijst van te gebruiken materialen krijg je voor de cursus begint.
Realistich tekenen, de basis
Tekenen wat je ziet. Het klinkt zo eenvoudig, maar in de praktijk valt het niet mee. Met haar boek ‘Drawing on the right side of the brain’ ontketende de Amerikaanse Betty Edwards in 1981 een revolutie in de praktijk van leren tekenen. Ze beschrijft daarin technieken waarmee je de interpreterende linker hersenhelft uitschakelt, zodat je kunt kijken met je rechterhelft en vervolgens ’gewoon tekent wat je ziet’.
In zes lessen oefen je met deze technieken. Je tekent met potlood, houtskool en viltstift.
Onderwerpen zijn: stilleven, handen en verschillende soorten van portret.